Margrethe en Macron staan stil bij prins Henrik

Hoewel hij in februari overleed, was prins Henrik dinsdag toch een beetje aanwezig bij het staatsbanket dat koningin Margrethe de Franse president Emmanuel Macron aanbood. Zowel de Deense vorstin als de Franse president stonden in hun toespraken stil bij Henrik.

"Het zou voor Henrik veel betekend hebben je dit land, het land dat het zijne is geworden, te kunnen laten zien", zei Margrethe over haar van oorsprong Franse echtgenoot. De koningin vertelde dat Henrik het belangrijk vond dat kroonprins Frederik en prins Joachim de Franse cultuur meekregen. "Hij stond erop dat onze zoons van kleins af aan Frans leerden en maakte zich zijn leven lang hard voor de Franse cultuur en de Franse taal. Hij zou het Franse presidentiële paar met vreugde en trots samen met mij hebben ontvangen."

Ook sprak Margrethe, in vloeiend Frans, over de banden tussen beide landen. "Frankrijk is en blijft een grote inspiratiebron voor Denemarken en de Denen. Frankrijk heeft veel sporen nagelaten." Van de verschillen tussen beide landen kan volgens de koningin alleen maar worden geleerd. "Het is belangrijk dat we nieuwsgierig blijven en proberen elkaar te begrijpen."

Macron begon zijn speech met een bedankje voor het "overweldigende" warme welkom. De president begon dinsdag met zijn vrouw aan een tweedaags bezoek aan Denemarken. "Als teken van vriendschap stond u erop dat er vanavond Frans wordt gesproken", zei Macron. "Dat raakt me diep." Ook Macron herinnerde aan Henrik en alles wat hij heeft gedaan voor Frankrijk. Hoewel Margrethe had verzocht Frans te spreken, sloot Macron zijn toespraak in het Deens af. "Vanuit het diepst van mijn hart: bedankt."