Placeholder

Koning Harald feliciteert India met Nobelprijs

De Noorse koning Harald heeft maandagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket voor de Indiase president Pranab Mukherjee herinneringen opgehaald aan zijn eigen staatsbezoek aan India in 1986. "De gastvrijheid, de kleuren en de diversiteit van uw land maakten een diepe indruk", aldus de koning. "Ons bezoek behoort tot de meest dierbare herinneringen van de koningin en mij."

De koning feliciteerde India met de Nobelprijs voor de Vrede die vorige week werd toegekend aan de Indiër Kailash Satyarthi, samen met de Pakistaanse Malala Yousafzay. "Een moment van trots voor uw land", vond Harald. "Kinderrechten en onderwijs zijn de belangrijkste dingen die we onze kinderen kunnen geven."

Koning Harald, die bij het staatsbanket in het koninklijk paleis in Oslo werd vergezeld door koningin Sonja, het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit en zijn zus prinses Astrid, stipte ook de bijdrage aan van de ‘sterke en levendige’ Indiase gemeenschap aan het leven in Noorwegen. Er wonen zo’n 13.000 Indiërs in het Scandinavische land.

Het is voor het eerst dat een Indiase president op staatsbezoek is in Noorwegen. Noorwegen was, zo merkte de koning op, in 1947 een van de eerste landen die het onafhankelijke India erkende.