Placeholder

Koning Harald eert Shimon Peres

De Noorse koning Harald is samen met het Noorse kroonprinselijk paar dinsdagavond aanwezig bij het banket dat de Noorse regering in de vesting Akershus aanbiedt aan president Shimon Peres. Die is als eerste Israëlisch staatshoofd uit de geschiedenis op staatsbezoek in Noorwegen.

"Het is geweldig om terug te zijn”, aldus Peres maandagavond in zijn toespraak tijdens het door de koning aangeboden staatsbanket in het Koninklijk Paleis. In 1994 immers ontving Peres samen met toenmalig premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Jasser Arafat in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede.

Ook koning Harald herinnerde daaraan in zijn tafelrede waarin hij ook sprak over Peres’ leiderschap en diens politieke carrière, die een jaar langer bestaat dan de staat Israël. Peres, die in 2007 president werd, is met zijn 90 jaar het oudste staatshoofd ter wereld. Zijn ambtstermijn loopt deze zomer af.

Bij het bezoek van de president, die dinsdag in aanwezigheid van koning Harald ook een voordracht zou houden bij het Nobel Instituut, ontbreekt de Noorse koningin Sonja. Zij heeft eerder aangegane verplichtingen, aldus een woordvoerder van het hof. Later in de week is ze wel terug voor de uitgebreide festiviteiten ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Noorse Grondwet.