Koning Carl Gustaf in rouw om tante

Koning Carl Gustaf van Zweden en zijn familie treuren om een familielid. Maandag is Gunnila Bernadotte overleden, de echtgenote van wijlen graaf Carl Johan. 'Een groot verlies', noemt de koning het.

'Gunnila Bernadotte was getrouwd met mijn oom graaf Carl Johan. Ze werd zeer gewaardeerd en haar dood betekent het verlies van een nabije, trouwe vriend van de familie,' laat koning Carl XVI Gustaf weten in een verklaring. Gunnila Bernadotte was 93 jaar toen ze afgelopen maandag overleed. Ze trouwde in 1988 met graaf Carl Johan, de jongste broer van Carl Gustafs vader. Hij werd geboren als prins Carl Johan van Zweden, maar verloor zijn rechten op de troon toen hij in 1946 met een niet-adellijke dame trouwde. Na haar dood hertrouwde hij met Gunnila, die zelf ook weduwe was. Ze werd daarmee lid van de Zweedse koninklijke familie, maar geen Zweedse adel. Dat Gunnila de titel 'Gravin van Wisborg' droeg, was te danken aan groothertogin Charlotte van Luxemburg. Een titel die Zweeds aan doet, maar is toegevoegd aan de Luxemburgse adel. Een klein gebaar vanuit de Luxemburgse groothertogelijke familie voor Zweedse prinsen die beneden hun stand trouwden en in eigen land hun titel verloren.

In 2012 overleed Carl Johan, als laatstlevende achterkleinkind van de Britse koningin Victoria. Daarmee overleed ook de laatste (geboren) Zweedse prins van de generatie vóór Carl Gustaf. Met het overlijden nu van Gunnila is de 92-jarige gravin Marianne van Wisborg, de derde echtgenote van prins Sigvard, het laatste nog levende, aangetrouwde familielid uit die generatie. Ze is moeilijk ter been, maar was afgelopen vrijdag nog wel aanwezig bij de doop van prins Alexander.