×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • IJsland viert onafhankelijkheid Denemarken

  Een terugblik op de band met het vaste land

  IJsland viert onafhankelijkheid Denemarken

  IJslanders vieren zaterdag dat hun land honderd jaar geleden onafhankelijk en soeverein werd. Ook koningin Margrethe van Denemarken is van de partij. Zij is eregast, net als premier Lars Løkke Rasmussen.


  Op 1 december 1918 ondertekende de Deense koning Christian X de akte waarmee IJsland een soevereine staat werd, maar wel binnen een unie met Denemarken. Diezelfde Christian X bleef ook koning van IJsland zolang het verbond standhield. Erg lang was dat niet, want de unie werd voor 25 jaar afgesproken. Die termijn liep af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Denemarken bezet was door de Duitsers en IJsland niet; daar stegen juist geallieerde vliegtuigen op om de Duitsers te bestrijden. In 1944 stemde de bevolking massaal voor totale onafhankelijkheid van het moederland. Op 17 juni werd IJsland een zelfstandige republiek. Margrethe werd ontvangen door president Gudni Jóhannesson, die vervolgens met de Deense koningin een tentoonstelling over de geschiedenis van de IJslandse vlag bezocht. Na de lunch een een ceremonie van de IJslandse regering bekeek Margrethe nog een tentoonstelling. Dit keer stond het ontstaan en de ontwikkeling van IJsland als onafhankelijke natie centraal. Tijdens een bezoek aan de Universiteit van IJsland bezocht Margrethe weer een expositie, nu over oud-president Vigdís Finnbogadóttir. Zij was in 1980 het eerste vrouwelijke staatshoofd van het eiland. Zaterdagavond schoof de Deense koningin aan bij een diner van de IJslandse president. Later is er een feestvoorstelling met verschillende toespraken.

  1 december 2018 - 20:18