×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Historische dag voor Deense kroonprinses

  Mary's debuut als 'rigsforstander'

  Historische dag voor Deense kroonprinses

  Het is vrijdag een bijzondere dag voor de Deense kroonprinses Mary.


  Ze treedt namelijk voor het eerst op als ‘rigsforstander’ oftewel officieel plaatsvervanger van haar schoonmoeder koningin Margrethe. Dat betekent in theorie dat Mary wetten kan ondertekenen en andere handelingen verrichten die het staatshoofd normaal gesproken vervult.

  Koningin Margrethe heeft eerder dit jaar in overleg met de regering besloten om ook kroonprinses Mary aan te merken als haar vervangster. De bevoegdheid om als ‘rigsforstander’ op treden hadden prins Joachim en prinses Benedikte al. Terwijl kroonprins Frederik bij afwezigheid van zijn moeder kan optreden als regent.

  Denemarken heeft namelijk de regel dat er altijd een troon- of tekengerechtigd lid van de koninklijke familie in het land moet zijn. Dat zorgt nog wel eens voor gepuzzel met agenda’s. Dat Mary nu aan de beurt is, komt niet alleen door de afwezigheid van koningin Margrethe. Ook kroonprins Frederik en prins Joachim zijn afwezig. De laatste is in Frankrijk een militaire cursus aan het volgen.

  Mary’s debuut als ‘rigsforstander’ duurt tot en met zondag, zo valt te lezen op de website van het koningshuis. Op maandag neemt kroonprins Frederik de taak over als regent en dinsdag heeft Margrethe de touwtjes weer zelf in handen.

  8 december 2019 - 09:00