×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Haakon: ‘Kies voor vrede’

  Noorse kroonprins staat stil bij vrede met Zweden

  Haakon: ‘Kies voor vrede’

  Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft in een ‘vredestoespraak’ in het Noorse Moss stilgestaan bij het feit dat Noorwegen en Zweden precies 200 jaar geleden een eind maakten aan hun kortstondige oorlog en kort daarna vrede sloten. Hij loofde de toenmalige, pas 3 maanden eerder aangetreden 27-jarige koning Christian Frederik, die destijds de juiste keuze maakte. Namelijk de keuze voor vrede.


  In Moss, waar in augustus 1814 werd onderhandeld door Noorwegen en Zweden, moest de jonge onervaren koning een moeilijk besluit nemen. ''Hij twijfelde, wikte en woog”, aldus Haakon. Er stond veel op het spel. De onafhankelijkheid van Noorwegen, een eerder dat jaar aangenomen grondwet, zijn eigen positie als kersverse koning, maar ook de levens van Noorse soldaten en burgers in de strijd tegen het veel sterkere Zweden.

  ''Tegen de wens van zijn eigen regering in, koos hij voor vrede”, hield Haakon zijn gehoor voor. Koning Christian Frederik gaf de troon daarvoor op en keerde terug naar Denemarken van waaruit hij was gerekruteerd. ''Sindsdien hebben we al 200 jaar vrede met Zweden”, aldus de kroonprins. De onderhandelingen bereikten destijds ook dat de grondwet werd erkend. ''Die vormt nog steeds de basis van onze democratie en van ons land”, zei Haakon.

  ''Hoewel de Scandinavische regio heeft geprofiteerd van 200 jaar vrede tussen onze landen, is dit niet vanzelfsprekend. Wanneer we kijken naar de wereld en onze eigen geschiedenis kennen, weten we hoe kwetsbaar vrede kan zijn. Maar vrede is meer dan het vermijden van oorlog. Vrede is ook het samenbouwen aan de gemeenschap”, vervolgde Haakon die opriep verder te werken aan het verkrijgen en bewaren van vrede.

  15 augustus 2014 - 15:09