Germany International Book Fair

Haakon kan zich voorstellen dat mensen coronacrisis zat zijn

Kroonprins-regent Haakon kan zich goed voorstellen dat mensen de coronacrisis helemaal zat zijn. Dat zei de Noorse prins donderdagmiddag tijdens een lunchbijeenkomst met medewerkers van de gezondheidsdiensten op het Koninklijk Paleis in Oslo.

Aan het begin van zijn toespraak sprak Haakon over hoe zeer hij onder de indruk was van het werk van de zorg. “We willen u en de hele Noorse gezondheidszorg bedanken voor het enorme werk dat is verzet sinds de pandemie Noorwegen trof.” Maar, zo beseft ook de kroonprins, het einde van de crisis is nog niet in zicht. “Velen beginnen waarschijnlijk moe te worden. Ik denk dat we allemaal moeten horen en begrijpen hoe het kan voelen – dat het volwassen worden anders is dan u zich had voorgesteld, dat uw levensonderhoud van de ene op de andere dag verdwenen was en u slaapgebrek heeft omdat u de rekeningen niet kunt betalen. Of dat u eenzaam bent en het gevoel heeft dat u door de maatregelen meer geïsoleerd raakt.”

Haakon is er zich van bewust dat niet iedereen het eens is met de maatregelen. “Maar toch moeten we het moeilijke werk samen doen. Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat ik ernaar uitkijk dat de zaken weer zijn genormaliseerd. Dat we samen kunnen zijn als voorheen.” De kroonprins herinnerde zich ook aan de basismaatregelen: het houden van afstand, het handen wassen en het thuisblijven bij klachten. “De Noorse samenleving heeft blijk gegeven van bereidheid tot verandering en aanpassingsvermogen. In een zeer veeleisende tijd heeft u ons laten zien dat we samen oplossingen kunnen vinden. Nu moeten we nog meer samen strijden. Dit is namelijk nog niet voorbij. We moeten het samen doen en we moeten volhardend zijn.”

LEES OOK:

Drastische vernieuwingen voor het Luxemburgse hof

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.