Placeholder

Foto’s: Noorse royals bij uitreiking Vredesprijs

De Noorse koninklijke familie heeft donderdag in het stadhuis van Oslo de uitreiking bijgewoond van de Nobelprijs voor de Vrede. Die werd in aanwezigheid van koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit uitgereikt aan een Tunesisch 'kwartet'.

Dat wordt gevormd door vier organisaties die zich twee jaar geleden samen sterk maakten voor een vreedzame nationale dialoog om een burgeroorlog in Tunesië te voorkomen. Met die dialoog werd voorkomen dat in Tunesië na de Arabische Lente van 2011 eenzelfde bloedige interne strijd zou ontstaan als in buurland Libië.

Koning Harald had voorafgaand aan de plechtigheid de vier vertegenwoordigers van de vakbond UGTT, de werkgevers UTICA (Tunesische Industrie- Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten al in audiëntie op het paleis ontvangen. Ook de andere leden van de koninklijke familie waren daarbij.

Het koninklijk gezelschap schoof donderdagavond ook aan bij het diner in het Grand Hotel dat ter gelegenheid van de uitreiking van de Nobelprijs wordt gegeven. In Stockholm zijn donderdag de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Literatuur, Natuurkunde en Scheikunde en de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie door de Zweedse koning Carl XVI Gustaf uitgereikt.