Placeholder

Foto’s: Carl Gustaf en Silvia beginnen staatsbezoek aan Finland

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia zijn dinsdag begonnen aan hun staatsbezoek aan buurland Finland. Aan het begin van deze eerste dag werden ze op het presidentieel paleis in Helsinki ontvangen door de Finse president Sauli Niinistö en zijn echtgenote Jenni Haukio.

Daarnaast gaan de koning en de koningin naar een tentoonstelling over de Finse componist Jean Sibelius en brengen ze een bezoek aan het Finse parlement. Vervolgens zullen de twee een krans leggen bij de Hietaniemi-begraafplaats, waar veel militairen liggen begraven.

De dag wordt afgesloten met een galadiner in het presidentieel paleis. Hier zullen de Finse president en zijn echtgenote ook bij aanwezig zijn.

Banden aanhalen

Het staatsbezoek aan Finland, dat tot en met 5 maart duurt, werd eind januari al aangekondigd. Het laatste staatsbezoek van Carl Gustaf en Silvia aan Finland was in augustus 2003. In het voorjaar van 2012 bezocht de Finse president Sauli Niinistö Zweden en nodigde het koningspaar toen uit voor het huidige bezoek.

Met het bezoek willen Zweden en Finland onder meer de banden aanhalen op het gebied van politiek, economie en cultuur. Carl Gustaf en Silvia zullen op hun reis vergezeld worden door een handelsdelegatie en door de Zweedse ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs.