×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Familielid Deense koningin overleden

  Gravin Anne Dorte stierf in bijzijn van dochters

  Familielid Deense koningin overleden

  Droevig nieuws voor het Deense koningshuis. Gravin Anne Dorte van Rosenborg, de weduwe van graaf Christian van Rosenborg, is gisteravond op 66-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Gentofte. Graaf Christian overleed in mei vorig jaar en was een volle neef van koningin Margrethe. Hun vaders, prins Knud en koning Frederik IX, waren broers.


  Gravin Anne Dorte was al langere tijd ernstig ziek. Het zou haar eigen wens zijn geweest om te sterven. ‘We hielden haar vast en kusten haar vaarwel’, vertelt dochter Camilla, die met tweelingzus Josephine en jongere zus Feodora aan het sterfbed zat. Ook de schoonzus van Anne Dorte, prinses Elisabeth, was in het ziekenhuis.

  Graaf Christian was tot 1953 derde in lijn voor de troonsopvolging, na zijn vader Knud en zijn broer Ingolf. Een wetswijziging zorgde er in dat jaar voor dat ook koningsdochters de troon konden bestijgen, mocht een koning geen zoons hebben. Daarmee kwamen prinses Margrethe en haar zusjes direct in aanmerking voor de troon. Bij zijn huwelijk met het burgermeisje Anne Dorte Maltoft-Nielsen in 1971 gaf Christian bovendien zijn prinsentitel op. Ondanks hun lagere status binnen de koninklijke familie verschenen Christian en Anne Dorthe steevast op familieaangelegenheden, zoals het huwelijk van kroonprins Frederik en Mary Donaldson in 2004.

  De uitvaart van gravin Anne Dorte vindt volgende week donderdag plaats in Kongens Lyngby, waarna de as van de gravin op de begraafplaats wordt bijgezet naast die van haar man.

  Op de site van de krant Berlingske Tidende zijn foto's van haar leven te zien.

  3 januari 2014 - 14:05