Echtgenoot Birgitta van Zweden overleden

Prins Johann Georg von Hohenzollern, de echtgenoot van de Zweedse prinses Birgitta, is woensdag in een ziekenhuis te München overleden. Dat maakte het Zweedse hof bekend. Johann Georg is 83 jaar geworden.

Koning Carl Gustaf liet het volgende melden bij het overlijden van zijn zwager: 'Mijn familie en ik hebben met grote droefenis vernomen dat prinses Birgitta's echtgenoot prins Johan Georg von Hohenzollern is overleden. Onze gedachten gaan uit naar prinses Birgitta en haar familie.'

De prinses, een oudere zus van de Zweedse koning, trouwde op 25 mei 1961 in het Koninklijk Paleis van Stockholm voor de wet met de Duitse prins Johann Georg. Hun kerkelijk huwelijk, een rooms-katholieke plechtigheid, vond vijf dagen later plaats in Sigmaringen.

Door haar huwelijk met een prins kon Birgitta het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' behouden en bleef ze ook lid van het Zweedse Koninklijk Huis, in tegenstelling tot haar drie zussen. Die trouwden met een burgerman en verloren daarmee hun positie in het Koninklijk Huis.

Birgitta en Johann Georg kregen drie kinderen, Carl Christian (53), Désirée (52) en Hubertus (49). Het paar vervulde na hun huwelijk geen openbare optredens. De twee scheidden later van tafel en bed, maar bleven officieel getrouwd. Ook konden ze het nog altijd goed met elkaar vinden. Ze verschenen bijvoorbeeld samen bij grote gebeurtenissen aan het Zweedse hof, zoals het huwelijk van kroonprinses Victoria en prins Daniel in 2010.