Image 29

Dit mist het Noorse koningspaar het meest tijdens pandemie

Koning Harald van Noorwegen en zijn vrouw koningin Sonja kunnen niet wachten tot de coronapandemie voorbij is en ze weer mensen fysiek kunnen ontmoeten. De digitale ontmoetingen van de afgelopen periode kunnen daar niet aan tippen, zei Harald tijdens een onlinevergadering met bestuurders over de gevolgen van de pandemie.

“De zomer komt eraan en we hebben een jaar en vier maanden pandemie in Noorwegen achter ons liggen. Nu denk ik dat we allemaal blij zijn dat er een einde aan komt”, sprak de koning, ook namens zijn vrouw. Als gevolg van de coronamaatregelen hebben ze de afgelopen tijd weinig mensen gezien en gesproken. “Hoewel we hebben gelezen en gevolgd wat er in ons land gebeurt, is het iets heel anders om van dichtbij mee te maken, met eigen ogen te zien en met mensen in hun eigen woonplaats te praten, zoals we dat meestal doen. We missen dit”, zei hij.

Het koningspaar hoorde tijdens het gesprek met tien provinciebestuurders en de gouverneur van Spitsbergen hoe de pandemie de verschillende delen van Noorwegen heeft getroffen. Ook kwam ter sprake hoe de afzonderlijke provincies ermee zijn omgegaan en wat de gevolgen ervan zijn. Volgende week pakken Harald en Sonja het gewone leven alweer een beetje op. Dan reizen ze met het koninklijke schip naar onder andere de plaatsen Hyllestad, Flåm en Florø. “Dan gaan we met eigen ogen en oren ervaren hoe mensen zich daar voelen. We zijn blij dat we weer wat rond kunnen reizen”, zei Sonja.

LEES OOK:

Zo herdenken Charles en Camilla honderdste geboortedag prins Philip

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.