×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Denen veroordelen besluit prins Henrik

  Denen veroordelen besluit prins Henrik

  De Deense bevolking vindt in meerderheid dat prins Henrik niet zelf mag uitmaken waar hij wordt begraven. Dat blijkt uit een opiniepeiling die televisiezender TV2 zaterdag heeft gepubliceerd nadat donderdag bekend werd dat de echtgenoot van koningin Margrethe niet naast haar begraven wil worden in de kathedraal van Roskilde. Daar wordt al jarenlang aan een gezamenlijk grafmonument gewerkt.


  Van de ondervraagden vindt 54 procent dat Henrik te ver is gegaan en niet zelf mag bepalen waar zijn laatste rustplaats is. "Een verrassend groot aantal", aldus historicus Lars Hovbakke Sørensen. "De samenleving is meestal meer verdeeld en heeft ook altijd de nukken van de prins geaccepteerd." Onder vrouwen is de veroordeling nog veel groter: maar liefst 63 procent is het niet eens met het besluit van Henrik.

  Vrouwen zien zijn beslissing, genomen omdat hij zich voelt achtergesteld, als verraad aan koningin Margrethe. "Hij heeft behalve plichten als prins van Denemarken ook plichten als echtgenoot", verduidelijkte Lars Hovbakke Sørensen de algehele afkeuring. Ouderen – Denen boven de zestig jaar – zijn ook sterk in hun afwijzing: 64 procent van de ondervraagden. "Zij zijn zich bewust van de tradities en hechten daar aan."

  In Denemarken worden koninklijke echtparen al ruim zeshonderd jaar samen begraven. Van de ondervraagden vond slechts 21 procent dat prins Henrik zelf maar moest uitmaken waar hij begraven wil worden.

  5 augustus 2017 - 14:22