Placeholder

Denen: toelage ex-prinses moet worden stopgezet

Het is tijd dat de jaarlijkse staatstoelage voor gravin Alexandra, de ex-vrouw van prins Joachim, wordt stopgezet. Dat vindt 65 procent van de Denen volgens een door het boulevardblad BT gepubliceerde peiling van TNS Gallup. Alexandra ontvangt jaarlijks 286.000 euro, meer dan haar voormalige schoonzus kroonprinses Mary, aldus BT.

Alexandra huwde in 1995 met prins Joachim en samen kregen ze twee kinderen, de prinsen Nikolai en Felix. In 2005 volgde de scheiding, waarbij Alexandra aanvankelijk haar titel van prinses behield. Pas toen ze hertrouwde met de fotograaf Martin Jørgensen, met wie ze naar verluidt al tijdens haar huwelijk een relatie had, werd ze gravin in plaats van prinses.

Alexandra, vorige maand 50 jaar geworden, behield echter de eerder afgesproken toelage, die mede is bedoeld voor de opvoeding van de prinsen. Ze is geen lid meer van de koninklijke familie, maar is wel present bij grote gebeurtenissen zoals het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Margrethe en de viering van de 80e verjaardag van prins-gemaal Henrik eerder dit jaar.

Volgens BT kan het geld dat Alexandra krijgt beter worden besteed aan de 'hardwerkende en veel populairdere kroonprinses Mary'.