Placeholder

Deense prins-gemaal Henrik (81) met pensioen

De lol was eraf en de jaren gingen tellen. Prins-gemaal Henrik (81) van Denemarken gaat het rustiger aan doen, zo vertelde koningin Margrethe donderdagavond tot ieders verrassing aan het einde van haar nieuwjaarstoespraak. "Het is zijn beslissing, ik begrijp en respecteer het. Ik ben mijn man diep dankbaar voor al de steun, hulp en inspiratie die hij mij al die jaren heeft gegeven”, aldus de vorstin.

Ze rekent erop die steun ook de komende jaren nog te krijgen, al zal het minder zichtbaar zijn. Maar tegelijkertijd is het terugtreden van Henrik ook een soort bevrijding voor de koningin. De prins-gemaal vertoonde de laatste jaren namelijk steeds vaker onvoorspelbaar gedrag, dat zijn vrouw in een ongemakkelijke positie bracht.

Vorig jaar nog toen op Fredensborg Slot Nederlandse journalisten op bezoek waren ter voorbereiding op het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Denemarken. Op een onschuldige vraag of Henrik als prins-gemaal nog goede raad had voor koningin Máxima als echtgenote van het staatshoofd, schoot Henrik uit zijn slof.

Tirade

Hij begon een tirade over zijn onheuse behandeling door de Denen. Die hadden hem immers geen koning-gemaal willen maken. Advies voor Máxima had hij dan ook niet. Enkele maanden later kreeg Henrik de volle laag van de Deense media omdat hij Margrethe bij de viering van haar 75e verjaardag in de steek liet. De prins was ziek, maar dat werd minder geloofwaardig toen hij direct na de feestelijkheden om aan te sterken wel vakantie kon houden in Italië.

De Denen hadden lange tijd nodig gehad om de eigenzinnige Franse graaf in hun hart te sluiten, maar uiteindelijk was Henrik wel geliefd. Zijn vreemde gedrag – in 2002 bleef hij uit protest boos weg bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima omdat hij zich bij de nieuwjaarsontvangst in eigen land achtergesteld voelde – vervreemdde de bevolking weer van hem.

De zwaarlijvige Henrik kwakkelde daarnaast ook echt met zijn gezondheid, ook een reden om de laatste jaren van zijn leven nog te genieten van kunst en cultuur, zijn ware passie nu ook het Franse wijngoed is opgegeven.

Nieuwjaarsontvangst

Henrik wacht overigens nog een dag met zijn pensioen, zo heeft de hofmaarschalk donderdagavond meteen na aankondiging daarvan door koningin Margrethe bekendgemaakt in een persbericht. Henrik neemt vrijdag deel aan de nieuwjaarsontvangst en het diner dat wordt gegeven in het koninklijk paleis in Kopenhagen. Hij gaat daarentegen niet meer naar de recepties volgende week.

De hofmaarschalk verduidelijkte aan welke activiteiten de prins-gemaal in het vervolg nog wel en niet zal deelnemen nu hij heeft besloten het rustiger aan te doen, of zoals koningin Margrethe in haar nieuwjaarstoespraak zei, 'in goed Deens, met pensioen te gaan.' De nieuwjaarsontvangsten, de opening van het parlement, staatsbezoeken, ontvangsten voor diplomaten en dergelijke zal de koningin voortaan zonder haar echtgenoot moeten afwerken.

Prins-gemaal Henrik zal nog wel aanwezig zijn bij een aantal officiële gelegenheden in eigen huis. De ontvangst vrijdag is daar één voorbeeld van. Verder behoudt hij het merendeel van zijn beschermheerschappen, en blijft hij actief op het gebied van kunst en cultuur. Maar Henrik kijkt ernaar uit in het vervolg meer tijd te hebben voor 'kunst, literatuur en muziek', waar zijn hart altijd naar uit is gegaan, aldus de mededeling.

Volgens de hofmaarschalk is er geen reden om de koninklijke begroting te verminderen nu Henrik terugtreedt. Zijn deel van de staatstoelage ging in belangrijke mate al op aan zaken als onderhoud van de paleizen en andere vaste kosten. Zijn taken zullen worden overgenomen door Margrethe en andere leden van de familie.