×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Deense koningin vraagt aandacht voor naasten

  Tekst nieuwjaarstoespraak van tevoren uitgelekt

  Deense koningin vraagt aandacht voor naasten

  De Denen hebben het oude jaar uitgeluid met het luisteren naar de traditionele nieuwjaarsboodschap van koningin Margrethe II, die voor de 42e keer in haar regeringstijd de bevolking rechtstreeks toesprak vanuit het koninklijk paleis in Kopenhagen.


  Net als haar ex-collega koningin Beatrix moet de Deense koningin de laatste jaren op haar woorden passen omdat veel thema’s die zij in het verleden aansneed, zoals tolerantie voor vreemdelingen, nu gevoelig liggen in de politiek en de vorstin zich buiten de politieke discussie moet houden.

  Margrethe stond in haar toespraak stil bij de klimaatverandering in het tot haar koninkrijk behorende Groenland en sprak over de uitdagingen voor de bevolking van de Færøer. Ook de Deense minderheid in Sleeswijk-Holstein, die tot haar vreugde vasthoudt aan de oude tradities, werd niet overgeslagen.

  Niet kleinzielig

  ''Denemarken is een klein land, maar dat betekent niet dat we ook ‘kleinzielig’ moeten zijn”, zei de koningin. Ze riep de Denen op aandacht te hebben voor de noden van buren en anderen in de naaste omgeving. ''We maken ons zorgen over het klimaat en over de toekomst, maar vergeten van een mooie dag te genieten. We maken ons terecht zorgen over problemen elders in de wereld, maar hebben we ook de energie om onze naasten te helpen?”, aldus Margrethe.

  Ze herinnerde de Denen – zo’n 80 procent van de bevolking kijkt naar de uitzending, traditioneel het begin van de oudejaarsavond – aan de redding van de Joodse medeburgers 70 jaar eerder. Toen hielpen oud en jong, arm en rijk, en mensen uit alle delen van de samenleving om de Joden te laten ontsnappen naar Zweden. ''Dat liet zien wat we als samenleving samen kunnen bereiken.”

  Toespraak uitgelekt

  Het Deense hof onderzoekt hoe het kan dat media in Groenland de nieuwjaarstoespraak van Margrethe al in handen hadden voordat de koningin had gesproken. Het hof had dit jaar namelijk besloten de tekst niet vooraf te verspreiden om speculatie over de inhoud en lekken te voorkomen.

  De Deense staatsomroep DR zorgde vorig jaar voor veel ophef door een dag lang te speculeren over de inhoud van de nieuwjaarstoespraak van premier Helle Thorning-Schmidt, wereldwijd beter bekend als de dame die een ‘selfie’ maakte met de Amerikaanse president Barack Obama tijdens de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela. DR had de tekst al lang in zijn bezit, en speelde toneel.

  Het hof wilde zo’n schandaal niet en besloot tot ongenoegen van de Deense media de tekst van de nieuwjaarstoespraak achter te houden tot koningin Margrethe de traditionele woorden ‘God bescherme Denemarken’ had uitgesproken. De krant Politiken echter kreeg via zijn Groenlandse bureau de tekst vooraf in handen, in het Groenlands weliswaar, maar toch.

  Tegen afspraken in

  Blijkbaar had de koninklijke vertegenwoordiger in Groenland, Mikaela Engell, de toespraak te vroeg en tegen de afspraken in, al naar de plaatselijke media gestuurd. Het hof onderzoekt nu hoe dit heeft kunnen gebeuren.

  De inhoud van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander werd vorige maand voortijdig bekend omdat kon worden ingebroken in de voor ondertiteling klaarstaande tekst. Een jaar eerder bleek de toespraak van koningin Beatrix al klaar te staan op de website van het Koninklijk Huis.

  2 januari 2014 - 10:26