Placeholder

Deens koningsschip klaar voor reis langs Groenlandse kust

Het Deense koningsschip Dannebrog ligt in de haven van Narsarsuaq op Groenland klaar voor het begin van het kroonprinselijk bezoek aan dit autonome deel van het Deense koninkrijk. Van 1 tot en met 8 augustus reizen kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun vier kinderen langs de zuidwestkust van Groenland om de kustgemeenten te bezoeken.

De tocht eindigt in de Groenlandse hoofdstad Nuuk. Het 78 meter lange koninklijke jacht dient als verblijfplaats voor het kroonprinselijk gezin, dat overdag aan wal gaat en ’s nachts op de Dannebrog – vernoemd naar de Deense vlag, die zo heet – slaapt terwijl het schip naar de volgende haven vaart.

De Deense koninklijke familie gebruikt de sinds 1932 in gebruik zijnde boot elke zomer voor streekbezoeken, zowel in Denemarken als aan Groenland en de Faeröer. In het kielzog vaart dan een marineschip mee, waar ook media logies krijgen. Dannebrog heeft volgens de website van het koninklijk huis al meer dan 400.000 nautische mijlen (741.000 km) afgelegd, en heeft zo’n beetje elke Deens, Groenlandse en Faeröerse haven wel aangedaan. Het schip wordt ook gebruikt voor vakanties – in de Middellandse Zee met name – en heeft ook al in het Caribisch gebied gevaren.

De bemanning van het schip, waarvan de koninklijke hutten door koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zijn ingericht, wordt geleverd door de marine. De officieren doen meestal twee tot vier jaar dienst op Dannebrog, andere bemanningsleden dienen slechts één zomer.