×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Deens koningshuis zet marsmuziek online

  Deens koningshuis zet marsmuziek online

  Het Deense koninklijk huis heeft alle koninklijke marsen op zijn website gezet. In een video op de Facebookpagina van het koningshuis geeft koningin Margrethe uitleg.


  In de video vertelt Margrethe over de speciale muziektraditie in Denemarken, die halverwege de negentiende eeuw begon. Er werden persoonlijke muziekstukken gecomponeerd voor de vorst en leden van de koninklijke familie, waarbij de melodieën speciale groeten en berichten aan de ontvanger bevatten. De Deense componist Hans Christian Lumbye begon de traditie, die sindsdien is voortgezet tot de huidige koninklijke familie.

  De koningin omschrijft hoe de leden van de koninklijke familie een persoonlijke relatie met de marsen hebben, vooral omdat ze de muziekstukken herhaaldelijk horen. Zo klinken de marsen bij de wisseling van de diensten bij de koninklijke residentie en bij andere belangrijke gebeurtenissen.


  De marsen zijn ook zeer persoonlijk en bevatten boodschappen, aldus de koningin. Zo zijn er bijvoorbeeld Franse tonen te horen in de mars voor de van oorsprong Franse prins Henrik en duidelijke Australische groeten in de mars voor de uit Australië afkomstige kroonprinses Mary.

  Oorspronkelijk waren de marsen een gift van de componist aan de regent, maar tegenwoordig worden ze gecreëerd in nauwe samenwerking met de persoon in kwestie. De laatste mars is in november geschreven voor prinses Benedikte, maar moet nog worden opgenomen.

  29 december 2017 - 13:44