Placeholder

Carl Gustaf trots op Zweeds imago in buitenland

Zweden heeft een mooi jubileum om naar uit te kijken. Dat zei koning Carl XVI Gustaf woensdagavond in zijn kersttoespraak. Volgend jaar kent Zweden 200 jaar vrede. Sinds 1814, toen de strijd met Napoleon werd beëindigd en buurland Noorwegen onder Zweeds gezag werd geplaatst, heeft het land geen oorlog meer gevoerd.

Het is goed daarbij stil te staan, aldus de koning in zijn toespraak, gehouden vanachter zijn bureau, met een brandend haardvuur op de achtergrond. "We hebben reden om feest te vieren , maar we moeten ook denken aan al diegenen die niet dat voorrecht hebben. Samen met vrijheid, is vrede is een van de grootste verworvenheden die mensen kunnen ervaren.”

Carl Gustaf stipte in zijn rede veel verworvenheden van Zweden aan, en stak de loftrempet over zijn land waarover hij dit jaar precies 40 jaar regeert. Het was ook, zoals hij zei, zijn 40e kersttoespraak. "Zweden staat bekend om zijn onderzoek en innovatie. Het is iets waar ik erg trots op ben. Het betekent veel voor het imago van Zweden in de wereld.” Het was belangrijk, aldus de koning, om kennis en uitvindingen te gebruiken om Zweden verder te ontwikkelen.

Voorhoede

De toespraak van de Zweedse koning verschilt qua inhoud van die van zijn Europese collega’s, in elk geval dit jaar. Kerst is weliswaar de aanleiding om de bevolking vanuit het Koninklijk Paleis in Stockholm op kerstavond toe te spreken, maar de gespreksstof is Zweden en Zweedse prestaties. "We bevinden ons in de voorhoede van de inspanningen om duurzame oplossingen te vinden voor zaken als energie , milieu en klimaat”, vertelde hij.

Het was een voorrecht om Zweden te vertegenwoordigen, aldus de koning. "Zoals het tijdens de veertig jaar dat ik koning ben geweest, altijd is geweest”, zei hij, terwijl hij de bevolking 'een prettige voortzetting van het kerstfeest' toewenste. Hieronder is de kersttoespraak van de Zweedse koning te zien, na een korte inleiding door journalist John Chrispinsson.