Sweden King Christmas Speech

Carl Gustaf over de coronacrisis: ‘‘We moeten ons aanpassen’’

Carl Gustaf heeft bij de opening van het parlementaire jaar veel aandacht aan de coronacrisis besteed. Na een gebruikelijk welkomstwoord opende hij de speech ernstig: “Er zijn 5837 Zweedse inwoners overleden door Covid-19. Tot ons grote verdriet, en tot het grote verlies van ons land.”

De Zweedse koning erkent dat de coronacrisis een zware tol eist van het land. “Velen, vooral ouderen, hebben langdurig in isolatie geleefd. De dappere zorgmedewerkers zijn op de proef gesteld en hebben uitstekend werk geleverd. We zijn dankbaar.” Het koningspaar zelf is ook pas een week terug in Stockholm na maanden zelfisolatie.

De onzekerheid blijft volgens de koning groot, ondanks dat er meer kennis over het virus is. “De pandemie heeft Zweden en de wereld gedwongen ons te veranderen. We moeten ons aanpassen, heroverwegen en nieuwe wegen vinden.” Hij noemt als voorbeeld van de aanpassingen onder meer nieuwe technologische oplossingen, nieuwe manieren van werken en nieuwe vormen van gezelligheid en sociale ontmoetingen.

Carl Gustaf’s toon kwam overeen met die koning Willem-Alexander aannam in zijn speech in maart. In een zeldzame televisietoespraak zei Willem-Alexander toen: “het coronavirus is niet te stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel.”

Lees ook:

Hoera! Japanse prins Hisahito viert veertiende verjaardag

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.