Carl Gustaf naar gebied bosbranden

De Zweedse koning Carl Gustaf reisde woensdag af naar Ramnäs om zich te laten informeren over de bosbranden in de regio Västmanland.

Op de website van het Zweedse koningshuis staat een foto van zijn bezoek. De bosbrand die sinds donderdag woedt in Västmanland is de grootste bosbrand in de recente geschiedenis van Zweden. De brandweer en vele vrijwilligers bestrijden de brandhaarden met vliegtuigen die grote hoeveelheden water over het gebied lozen.

De Zweden krijgen hulp van Italiaanse en Franse blusvliegtuigen en hebben de beschikking over 14 helikopters. De autoriteiten hebben woensdag gemeld dat het dorp Norberg niet langer door de branden wordt bedreigd. Ook de historische hoogovens van Engelsberg, die op de werelderfgoedlijst staan, lijken te zijn gered.

Dinsdag liet koning Carl Gustaf al weten de bosbranden in zijn land nauwlettend te volgen. Hij laat zich door de betrokken autoriteiten constant informeren. "Dit is een van de grootste bosbranden in Zweden in de moderne tijd. Ik voel me enorm betrokken bij de mensen die zijn gevraagd om hun huizen te verlaten”, aldus de koning. Ook leeft hij mee met degenen die hun bossen en velden in rook hebben zien opgaan. "Ik begrijp ook dat het een zeer moeilijke situatie is voor iedereen die de branden probeert te bestrijden."