Placeholder

Carl Gustaf en Victoria ontvangen nieuwe regering

Premier Stefan Löfven van Zweden heeft vrijdag zijn regering gepresenteerd. In het Koninklijk Paleis in Stockholm poseerden koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria met de premier, zijn nieuwe ploeg en de nieuwe parlementsvoorzitter Urban Ahlin.

De ministers worden door twee partijen geleverd: de sociaaldemocraten van Löfven en de Groenen. De partijen vormden na de verkiezingen van half september een minderheidsregering.

Zoals verwacht heeft Löfven partijgenoot Magdalena Andersson benoemd als minister van Financiën. Margot Wallström, onder meer oud EU-commissaris voor milieu en eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie, komt op Buitenlandse Zaken. Bij de presentatie van zijn kabinet vroeg de nieuwbakken premier om brede steun voor zijn plannen om de sociale zekerheid en het onderwijs te verbeteren en banen te creëren.

Het centrumlinkse blok won de verkiezingen, maar kan niet rekenen op een meerderheid in het parlement. Ook centrumrechts haalde het niet. De extreem rechtse Zweden Democraten haalden bijna 13 procent van de stemmen waardoor geen van de traditionele machtsblokken een stevig mandaat hebben.