×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzondere oudejaarsavond voor Deense koningin

  Nieuwjaarstoespraak niet vanuit Kopenhagen

  Bijzondere oudejaarsavond voor Deense koningin

  Ook dit jaar hoopt de Deense koningin Margrethe op oudejaarsavond haar traditionele nieuwjaarstoespraak te houden. Ze is echter gedwongen om hiervoor naar een andere locatie uit te wijken. Dat maakte het Deense hof maandag bekend.


  Het dak van haar residentie Christian IX's Paleis in Kopenhagen, waar de vorstin normaal gesproken haar toespraak houdt, wordt namelijk gerenoveerd. Het gebouw maakt deel uit van het paleizencomplex Amalienborg, dat uit vier uiterlijk vrijwel identieke gebouwen rond een centraal plein bestaat. Vanwege de verbouwing wijkt de koningin voor de toespraak uit naar Fredensborg Slot. Deze residentie wordt doorgaans drie maanden in het voorjaar en drie maanden in het najaar gebruikt. In 1979 en 1980 hield de koningin haar nieuwjaarstoespraak al eens vanuit dit paleis. Ook toen werd Christian IX's Paleis gerenoveerd.

  Het kijken naar de nieuwjaarstoespraak van koningin Margrethe is voor veel Denen een vast onderdeel van hun oudejaarsavond. In tegenstelling tot bij haar Europese collega's, die hun kerst- of nieuwjaarsboodschap van tevoren opnemen, wordt de toespraak van de Deense koningin live uitgezonden. Het uitzendtijdstip is dit jaar overigens niet gewijzigd: stipt om 18.00 richt de vorstin zich tot haar landgenoten. 

  17 november 2014 - 17:37