Bijzondere oudejaarsavond voor Deense koningin

Ook dit jaar hoopt de Deense koningin Margrethe op oudejaarsavond haar traditionele nieuwjaarstoespraak te houden. Ze is echter gedwongen om hiervoor naar een andere locatie uit te wijken. Dat maakte het Deense hof maandag bekend.

Het dak van haar residentie Christian IX's Paleis in Kopenhagen, waar de vorstin normaal gesproken haar toespraak houdt, wordt namelijk gerenoveerd. Het gebouw maakt deel uit van het paleizencomplex Amalienborg, dat uit vier uiterlijk vrijwel identieke gebouwen rond een centraal plein bestaat. Vanwege de verbouwing wijkt de koningin voor de toespraak uit naar Fredensborg Slot. Deze residentie wordt doorgaans drie maanden in het voorjaar en drie maanden in het najaar gebruikt. In 1979 en 1980 hield de koningin haar nieuwjaarstoespraak al eens vanuit dit paleis. Ook toen werd Christian IX's Paleis gerenoveerd.

Het kijken naar de nieuwjaarstoespraak van koningin Margrethe is voor veel Denen een vast onderdeel van hun oudejaarsavond. In tegenstelling tot bij haar Europese collega's, die hun kerst- of nieuwjaarsboodschap van tevoren opnemen, wordt de toespraak van de Deense koningin live uitgezonden. Het uitzendtijdstip is dit jaar overigens niet gewijzigd: stipt om 18.00 richt de vorstin zich tot haar landgenoten. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen