×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzondere dag voor Carl Gustaf en Daniel van Zweden

  42 jaar op de troon en jarig op dag opening parlement

  Bijzondere dag voor Carl Gustaf en Daniel van Zweden

  Het is een bijzondere dag voor de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en zijn schoonzoon prins Daniel. Niet alleen zit de koning precies 42 jaar op de troon en viert Daniel zijn 42e verjaardag, op deze dag is dit jaar namelijk ook de opening van het parlementaire jaar en de koninklijke familie is de hele dag in touw.


  In Europa is Carl Gustaf na de Britse koningin Elizabeth (sinds 1952) en de Deense koningin Margrethe (1972) de langst zittende monarch. Bij opiniepeilingen hebben veel Zweden de laatste jaren aangegeven een troonswisseling ten gunste van kroonprinses Victoria wel te zien zitten, maar de pas 69 jaar oude koning Carl Gustaf denkt vooralsnog niet aan aftreden.

  Dat Carl Gustaf op jonge leeftijd al op de troon kwam, was het gevolg van een vliegtuigongeluk in januari 1947 op het vliegveld van Kopenhagen. Het KLM-toestel dat zijn vader prins Gustaf Adolf van Nederland naar Zweden bracht crashte, waardoor de toen negen maanden oude Carl Gustaf tweede in de lijn van troonopvolging werd, na zijn 64-jarige grootvader (in 1950 koning geworden als Gustaf VI Adolf).

  Prinsjesdag

  Het veertigjarig regeringsjubileum van Carl Gustaf is in 2013 uitbundig gevierd. Dinsdag heeft de koning een druk programma vanwege de plechtige opening van het parlementaire jaar, de Zweedse Prinsjesdag. Deze dag bestaat uit drie onderdelen. Eerst is er een dankdienst in Storkyrkan, de Dom van Stockholm op een paar honderd meter afstand van de Riksdag. Daar vindt even later dan de openingsplechtigheid plaats. Koning Carl Gustaf houdt een toespraak, maar geen troonrede. In de avond is er een galavoorstelling in de Koninklijke Opera, om de hoek van het parlement.

  Prins Daniel is dit jaar vijf jaar getrouwd met kroonprinses Victoria die hij als sportschoolhouder in zijn sportschool leerde kennen. Het paar heeft een dochtertje, prinses Estelle, en in maart volgend jaar wordt een tweede kind verwacht.

  15 september 2015 - 11:02