×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Voorzichtige hervormer Abdullah overleden

  Saoedische koning bezweken aan gevolgen van longontsteking

  Voorzichtige hervormer Abdullah overleden

  Koning Abdullah bin Abdul Aziz van Saoedi-Arabië is vrijdag overleden. De circa negentigjarige vorst bezweek aan de gevolgen van een longontsteking, meldden Saoedische media. Zijn opvolger is zijn halfbroer Salman.


  Abdullah had al geruime tijd gezondheidsproblemen. In 2012 wees hij halfbroer Salman aan tot opvolger. Salman is 79 jaar en had eerder al taken overgenomen van de koning. In maart van het afgelopen jaar werd de jongste halfbroer van Abdullah en Salman, prins Muqrin, tot tweede in de lijn van troonopvolging aangewezen.

  Deze ongebruikelijke stap wijst mogelijk op gezondheidsproblemen van Salman. Het land handhaaft hoe dan ook de pro-westerse koers en blijft veel olie uitvoeren ondanks de relatief lage olieprijzen.

  Nieuwe generatie

  Een nieuwe generatie prinsen krijgt nog geen kans koning te worden. Muqrin is 'slechts' 69 jaar. Abdullah, Salman en Muqrin zijn kinderen van de stichter van Saoedi-Arabië, Abdelaziz bin Saoed (1876-1953). De koninklijke familie in Saoedi-Arabië telt vele honderden prinsen, die kleinzoon van de stichter van het rijk zijn en van wie er een aantal het koningschap ambieert.

  Het koningschap is van de stichter overgegaan op diens tweede zoon Saoed en vervolgens op jongere halfbroers. Abdullah nam eind 1995 de taken over van zijn door een beroerte getroffen halfbroer koning Fahd en werd in 2005 officieel koning. Hij gold als oprecht vroom en was een zeer voorzichtig hervormer. Behalve bij de verbouwing van de heiligste plaats van de islam, Mekka, dat tijdens zijn regering rigoureus op de schop is gegaan en in een 'Mekkahattan' is veranderd.

  De veranderingen in het land zijn niet alleen een hobby van Abdullah. De terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in 2001 wierpen pijnlijk voor het voetlicht dat Saoedi-Arabië een vruchtbare bodem is voor soennitische extremisten, die met steeds meer geweld tekeer gaan, onder meer in het buurland Syrië. De familie regeert absoluut, maar met de zegen van de ultrapuriteinse geestelijkheid. De afgelopen tien jaar is onder Abdullah begonnen de macht van die geestelijkheid in te perken.

  23 januari 2015 - 10:02