Verslag regeringstijd Hirohito bijna klaar

De Japanse keizerlijke hofhouding verwacht eind maart het officiële verslag over de regeringstijd van keizer Akihito's vader Hirohito (1926-1989) af te hebben. Een maand later zal het waarschijnlijk aan Akihito aangeboden worden, meldt Kyodo News.

Het hele verslag wordt openbaar gemaakt, zodra een officiële aanvraag daartoe wordt gedaan. De keizerlijke hofhouding heeft er 16 jaar over gedaan om al het materiaal over Hirohito te verzamelen, van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen tot observaties van diplomaten en bezoekers. De verwachting is dat 13 boeken worden uitgegeven, waar wetenschappers al lang naar uitkijken om antwoord te krijgen op vragen over bijvoorbeeld de rol van de keizer in de Tweede Wereldoorlog en bij de capitulatie van Japan.

In de loop van dit jaar zal ook een uitgever voor het bronnenmateriaal over de Showa-periode, de regeringstijd van Hirohito, uitgezocht worden. In Japan heeft de keizer geen naam. Die komt pas na zijn overlijden en wordt dan gegeven aan de hele regeringstijd. Voor Hirohito is dat Showa. De publicatie van de boeken zal meerdere jaren in beslag nemen.

Het is voor het eerst dat het verzamelde materiaal ook meteen wordt vrijgegeven. In het verleden gingen daar soms tientallen jaren overheen of werd slechts een gedeelte gepubliceerd om de keizer niet te beschadigen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen