Tweelingzus laatste Sjah van Iran overleden

Prinses Ashraf Pahlavi, de tweelingzus van de laatste Sjah van Iran, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Haar neef, troonpretendent Reza Pahlavi, meldt het overlijden van zijn tante op zijn Facebookpagina.

Volgens The New York Times liet Robert F. Armao, een adviseur van de prinses, weten dat ze in haar slaap is gestorven in Europa. Het betreffende land wordt niet genoemd uit veiligheidsoverwegingen voor haar familie.

Haar neef Reza Pahlavi, troonpretendent en oudste zoon van de laatste Sjah, schrijft op Facebook bedroefd te zijn om het overlijden van prinses Ashraf. Hij noemt zijn tante een 'baken van hoop op vrijheid en waardigheid van Iran'.

Pahlavi werkte jarenlang als diplomaat. Zo zorgde ze voor betrekkingen tussen Iran en China en leidde ze tien jaar lang de Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties. Na de val van de monarchie in 1979, waardoor ze net als haar broer Mohammed Reza Pahlavi tot een leven in ballingschap werd gedwongen, bleef de prinses zich inzetten voor de kunst en cultuur van haar thuisland.

Prinses Ashraf Pahlavi trouwde drie keer. Ze laat een zoon, vijf kleinkinderen en een aantal achterkleinkinderen achter.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen