×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Toestand Saoedische koning stabiel

  Abdullah ligt met longontsteking in ziekenhuis

  Toestand Saoedische koning stabiel

  "Wij danken Allah voor het succes van de tijdelijke medische ingreep." Met die woorden probeerde het hoofd van de Saoedische Shoera-raad dinsdag de ongerustheid weg te nemen over de gezondheid van de hoogbejaarde koning Abdullah. Maandag had kroonprins Salman dat tijdens een kabinetszitting ook al gedaan. Volgens hem maakte de koning het naar omstandigheden goed.


  Koning Abdullah (90) ligt al een week in het ziekenhuis met een longontsteking. Hij is kunstmatig beademd en met succes, aldus het Saoedische hof. Zijn toestand is stabiel. Verdere mededelingen zijn niet gedaan. Kroonprins Salman (79) heeft de dagelijkse leiding van het olierijke land overgenomen.

  In de buurlanden en op de financiële markten worden de medische bulletins uit Saoedi-Arabië met argusogen gevolgd. Tot nu is de troon steeds overgegaan op de zoons van de stichter van het Saoedische koninkrijk, koning Abdulaziz. Die had bij zijn naar schatting 22 vrouwen 45 zoons, van wie Abdullah nu de oudste nog levende is. Salman is een halfbroer en de vorig jaar in mei verrassend als reserve kroonprins aangestelde prins Muqrin (69) eveneens.

  Opvolging

  De opvolging lijkt daarmee voorlopig geregeld, maar waarnemers denken dat er achter de paleismuren strijd wordt geleverd voor de belangrijkste posities. De 45 zoons hadden op hun beurt ook weer tientallen kinderen en die ook weer, zodat de koninklijke familie duizenden prinsen telt. En nu het einde van de eerste generatie zonen nadert – Muqrin is de jongste – moet de pikorde worden bepaald voor de tijd daarna.

  In Israël werd dinsdag gespeculeerd over een aftreden van koning Abdullah om zelf nog toezicht te kunnen houden op zijn opvolging door kroonprins Salman en de aanstelling van Muqrin als nieuwe troonopvolger. Dit omdat niet iedereen het eens was met diens aanwijzing, maar in Saoedi-Arabië zelf wordt niet over terugtreden gesproken.

  6 januari 2015 - 17:21