×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Thaise koning verliest belangrijkste raadsman

  Koning Vajiralongkorn dient nieuw lid aan te stellen

  Thaise koning verliest belangrijkste raadsman

  Koning Vajiralongkorn van Thailand krijgt de kans ook zijn eigen stempel te drukken op de koninklijke adviesraad, nu zondag de voorzitter daarvan, generaal Prem Tinsulanonda, is overleden. Prem (98) gold als vertrouwensman en belangrijkste raadsman van de in 2016 overleden koning Bhumibol.

  Bij de kroningsplechtigheden eerder deze maand, die mede door Prem waren voorbereid, had de generaal en oud-premier nog een rol bij de zalving van Vajiralongkorn. Ook bij het huwelijk van de koning drie dagen eerder met Suthida Tidjai was hij degene die de ceremonie in goede banen leidde.

  Prem was van 1980 tot 1988 premier van Thailand. Hij effende toen de weg naar een meer democratische bestuur alvorens lid te worden van de Privy Council, waar hij zich op afstand ook met de politiek en het leger bleef bemoeien. Zo vertelde hij soldaten in 2006 dat het leger het land moest verdedigen en niet de regering.

  Dat werd gezien als een aanval op de toenmalige premier Thaksin Shinawatra, die twee maanden na de uitspraak door een militaire staatsgreep werd afgezet. Prem sprak de afgelopen jaren regelmatig zijn steun uit voor generaal Prayut Chan-o-cha, die in 2014 via eveneens via een staatsgreep aan de macht kwam. Hij zette toen Thaksin’s zus Yingluck Shinawatra af.

  27 mei 2019 - 07:22