Placeholder

Thaise koning Bhumibol roept op tot eenheid

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft zijn volk donderdag opgeroepen samen de schouders eronder te zetten voor het belang van Thailand. Betogers in de hoofdstad Bangkok hebben hun straatprotesten geschorst uit respect voor de 86e verjaardag van de Thaise koning.

''Thailand is een vreedzaam land gebleven dankzij de eenheid van de Thai en de liefde voor ons land'', zei de monarch in een toespraak die op veel tv-zenders te zien was. Hij vroeg de bevolking samen te werken en haar plicht als burger te vervullen om de stabiliteit te garanderen in het Aziatische land.

Op de verjaardag van de koning zijn er geen protesten uit respect voor de monarch. Tegenstanders van de regering hebben de straten van de hoofdstad schoongeveegd. Maar de rust is van korte duur. Vrijdag, na de verjaardag van Bhumibol, hervatten de betogers hun massabijeenkomsten. Ze willen dat premier Shinawatra en haar regering opstappen.

Bhumibol is 's werelds langst regerende monarch. Hij zit sinds 9 juni 1946 op de Thaise troon. Traditioneel is de verjaardag van de vaak vereerde koning een dag van feest en gebed. In augustus werd koning Bhumibol ontslagen uit het ziekenhuis in Bangkok, waar hij sinds september 2009 verbleef.