Thailand viert verjaardag koningin Sirikit

Thailand viert vrijdag de verjaardag van koningin Sirikit. Haar verjaardag is sinds 1976 tevens Moederdag, een nationale feestdag die Sirikits rol als 'moeder van de natie' benadrukt. Koningin Sirikit is 84 jaar geworden.

Dat is voor boeddhisten een bijzonder getal: de zevende levenscirkel van twaalf jaar is daarmee voltooid. Er is dan ook extra aandacht voor de koninklijke verjaardag, met verschillende tentoonstellingen in de hoofdstad Bangkok onder meer gewijd aan haar leven en aan haar kleding door de jaren heen. In heel Thailand gingen lichtblauwe T-shirts – de kleur die wordt geassocieerd met de koningin – grif van de hand.

De koningin verblijft al weer meer dan een jaar in het ziekenhuis, samen met haar man koning Bhumibol Adulyadej. Over haar gezondheidstoestand worden sinds de vorstin enkele jaren geleden een beroerte heeft gehad maar mondjesmaat mededelingen verstrekt. Meestal gebeurt dat nadat de koningin een check-up heeft gehad of voor behandeling van het Siriraj-ziekenhuis naar het Chulalongkorn-ziekenhuis is overgebracht.

De feestdag begon dit jaar slecht, met twee bomaanslagen in de kustplaats Hua Hin waar ook de koninklijke zomerresidentie 'Vrij van zorgen' staat. Dat is ook de laatste plek waar het koningspaar de afgelopen zeven jaar enige tijd buiten het ziekenhuis heeft gewoond.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen