Thai dragen zondag lichtblauw voor 86ste verjaardag koningin-moeder Sirikit

Thailand maakt zich op voor de viering van de verjaardag van koningin Sirikit, niet toevallig ook de nationale Moederdag. Koningin Sirikit wordt zondag 86 jaar. Haar geboortedag is sinds 1976 verbonden aan Moederdag, de dag waarop de Thai eer betonen aan hun moeders.

Nadat de bevolking vorige maand is gevraagd om toch vooral gele shirts te dragen, ter ere van de verjaardag van koning Vajiralongkorn wiens geboortedag (maandag) wordt geassocieerd met de kleur geel, is het verzoek nu om lichtblauw aan te trekken. Dat is de kleur van de op een vrijdag geboren koningin Sirikit.

Koningin Sirikit, de weduwe van de in oktober 2016 overleden koning Bhumibol, is al een aantal jaren uit het openbare leven verdwenen. Ze heeft een beroerte gehad en is alleen nog gezien bij vervoer tussen twee ziekenhuizen en op een foto die door haar kinderen is verspreid. Bij de crematie van haar man was ze niet aanwezig.

Aangezien de verjaardag op een zondag is, krijgen veel Thai een lang weekeinde omdat de aan de koninklijke verjaardag en de moederdag verbonden vrije dag op maandag valt. Eén beperking is er ook voor de feestdag: de Thai worden geacht op moederdag geen alcohol te drinken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen