Royals van over de hele wereld verzamelen zich in New York

Amerikanen die van royalty houden en daarvoor een speurtocht door New York over hebben, komen de komende week goed aan hun trekken. Het aantal koninklijke bezoekers voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de honderden daarmee samenhangende bijeenkomsten en evenementen, groeit met de dag.

Zo maakte het Belgische hof bekend dat koningin Mathilde op 23, 24 en 25 september in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de Big Apple is. Ze neemt deel aan verschillende bijeenkomsten en activiteiten die het urgente belang benadrukken van de concrete toepassing van die in 2015 door de VN-lidstaten afgesproken doelen.

Mathilde richt zich vooral op onderwijs, de nieuwe UNICEF agenda voor kinderen en jongeren, gezondheid en welzijn met een accent op mentale gezondheid, gelijke kansen man/vrouw en sociaal ondernemerschap. De Belgische vorstin bezoekt eveneens het sociaal onderwijsproject High School for the underpriviliged in het noorden van Manhattan.

Máxima

Koningin Máxima wordt evenals minister-president Mark Rutte volgende week ook in New York verwacht, waar zij een agenda afwerkt die te maken heeft met haar rol als pleitbezorger op het gebied van het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten. Prinses Mabel is eveneens weer in de Amerikaanse stad om het belang van het afschaffen van kindhuwelijken breder en verder onder de aandacht te brengen.

Uit Scandinavië zijn kroonprinses Victoria, kroonprins Haakon en kroonprinses Mary op verschillende dagen vanwege hun betrokkenheid bij VN-werk in New York. Spaanse media denken dat koning Felipe mogelijk ook gaat, en het Jordaanse koningspaar en kroonprins Hoessein zijn al jaren vaste deelnemers aan het internationale vergadercircus.

Koningin Máxima heeft het nut van een verblijf in haar voormalige woon- en werkplaats uitgelegd door te wijzen op de unieke mogelijkheid in heel korte tijd met presidenten, premiers en ministers uit de wereld te kunnen praten, en daarvoor bij wijze van spreken alleen maar de straat over te hoeven steken of een hoekje te vinden in het VN-gebouw. ,,Heel efficiënt”.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen