Rania van Jordanië betoogt tegen IS

Duizenden Jordaniërs zijn vrijdag in de hoofdstad Amman de straat opgegaan om tegen Islamitische Staat te demonstreren. Ook koningin Rania, de vrouw van koning Abdullah II, nam deel aan de betoging. Ze droeg een foto van de onlangs geëxecuteerde piloot Muath al-Kasasbeh.

De betogers riepen de koning op de luchtaanvallen op de terreurbeweging op te voeren en zo de executie van Muath al-Kasasbeh te wreken. IS toonde begin deze week een video waarop te zien is dat de piloot levend wordt verbrand. De gruwelijke executie zou al begin januari hebben plaatsgehad.

Velen verzamelden zich bij de Husseini-moskee en betoogden vervolgens terwijl zij 'Dood aan Daesh' riepen. Daesh is de afkorting waarmee IS in het Arabisch wordt aangeduid. Vele Jordaniërs waren tegen de deelname van hun land aan de luchtacties tegen IS, maar de gewelddadige dood van de piloot, die bij een bombardementsvlucht tegen doelen van IS zijn schietstoel moest gebruiken, heeft de steun voor het militaire optreden tegen IS vergroot.

Koningin Rania pleitte vorige maand in Abu Dhabi voor modern onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren. Ze hoopt hiermee IS en terrorisme in de Arabische wereld te kunnen bestrijden. De koningin wil voorkomen dat terroristen het imago van de Arabische wereld verder bezoedelen en de waarden van de religie in diskrediet brengen.