Placeholder

Prins Ali mag Blatter uitdagen

Prins Ali bin al-Hussein mag op 29 mei definitief aan de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA deelnemen. De wereldvoetbalbond liet maandag weten dat de prins van Jordanië met succes door een integriteitscontrole is gekomen.

Naast die van de prins is ook de kandidatuur van Michael van Praag, Sepp Blatter zelf en de Portugese oud-international Luis Figo goedgekeurd door een onafhankelijke ethische commissie. Om deel te kunnen nemen is de steun van ten minste vijf nationale federaties nodig, dat is allen gelukt.

De 39-jarige Al-Hussein, sinds 1999 voorzitter van de voetbalbond in Jordanië, bevestigde zijn kandidatuur eind januari al. Hij verklaarde toen dat hij de FIFA een nieuwe, frisse start wil bezorgen die 'echte hervorming betekent en meer macht en middelen voor de aangesloten bonden'. Welke landen hem steunen, is niet bekend.

Onderzoek

Prins Ali vindt dat het onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA snel gepubliceerd moet worden. Dat zei de prins maandag in reactie op berichtgeving in Der Spiegel dat er ook met de definitieve bevindingen gerommeld zou zijn.

Het onderzoeksrapport gaat over mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De FIFA wil het rapport pas vrijgeven als een lopend onderzoek naar een aantal verdachte personen is afgerond en de inhoud wordt aangepast. Het is namelijk niet de bedoeling dat getuigen die vertrouwelijke informatie verstrekten bekend worden. Wanneer het rapport openbaar wordt is daarom nog niet duidelijk.

De druk om het onderzoek openbaar te maken nam toe toen de Amerikaanse jurist Michael Garcia half december zijn functie als hoofdonderzoeker van de FIFA neerlegde. Garcia stapte op omdat de samenvatting die de voetbalbond wel naar buiten bracht volgens hem onzorgvuldig en onjuist is. De conclusie uit het resumé van de FIFA luidde dat niet alles vlekkeloos was verlopen bij de toewijzingsprocedures, maar dat er onvoldoende bewijzen voor omkoping waren.

Volgens Der Spiegel heeft Sepp Blatter ook de definitieve versie nu op bepaalde punten laten afzwakken. Ali bin al-Hussein vindt dat de kwestie wederom toont dat het rapport zo snel mogelijk volledig moet worden vrijgegeven. "Er lijken tekenen te zijn van manipulatie bij het opstellen van het rapport door de FIFA. Dit is zeer verontrustend en suggereert dat er iets niet klopt in het hart van het FIFA-bestuur," zei hij in een verklaring waar Reuters verslag van doet. "Zolang de publicatie van het rapport wordt uitgesteld, zal FIFA de verdenking op zich houden dat er met de bevindingen gerommeld is."