Thailand

Plaquette van Thaise demonstranten snel verdwenen

De Thaise autoriteiten hebben niet lang gewacht om de plaquette te verwijderen die demonstranten dit weekend hadden geplaatst op het koninklijk veld Sanam Luang, pal naast het Grand Palace. Vandaag bleek deze al te zijn verdwenen. Actievoerder Parit Chiwarak was niet verbaasd. “Dat was te verwachten”, zei hij tegen Thaise media. “De plaquette was echter niet alleen in het veld geplaatst, maar ook in onze harten en daar kan hij niet worden verwijderd.”

Symbolische waarde

De plaquette had grote symbolische waarde en was mede daarom reden voor de autoriteiten om deze snel weg te halen. Het verwees naar een soortgelijk gedenkteken dat de afschaffing van de absolute monarchie in 1932 memoreerde en dat na het aantreden van koning Vajiralongkorn van zijn plek bij het Democratie-monument is verdwenen.

De tienduizenden demonstranten die dit weekend bezit namen van Sanam Luang hadden een soort replica meegenomen met de tekst: “Op deze plek heeft het volk zijn wil uitgesproken, dat dit land toebehoort aan het volk en niet het eigendom is van de monarch.” In het midden van de plaquette was de uit de ‘Hunger Games‘ bekende drievingerige groet te zien, die in Thailand symbool is geworden van het verzet tegen de regering.

Illegale activiteiten

Een woordvoerder van de politie zei op zoek te zijn naar de plaquette omdat het als bewijs moet dienen voor illegale activiteiten van de demonstranten. De leiders van de protestbeweging wordt onder meer het betreden van een archeologische vindplaats aangerekend, naast het aanroeren van taboe-onderwerpen als hervorming van de monarchie. Een lid van het parlement heeft bij de politie een klacht ingediend tegen drie leden van oppositiepartijen die ook bij Sanam Luang aanwezig waren. Hij vindt dat hun partijen nu moeten worden ontbonden.

Voor donderdag is bij het parlement een nieuwe demonstratie aangekondigd. De gekozen dag is riskant, omdat koning Vajiralongkorn van plan is voor een dagje over te vliegen uit zijn woonoord Beieren om stil te staan bij de sterfdag van zijn grootvader Mahidol.

LEES OOK:

VOLGENS VADER RIHANNA KON BARBADOS AL VEEL LANGER ZONDER QUEEN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.