×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Paleis zoekt koning

  Maleisië in beraad over bezetting

  Paleis zoekt koning

  Maleisië beleeft deze dagen een geheel eigen versie van Game of Thrones met als inzet de bezetting van de vacante koningstroon voor de komende vijf jaar. De meeste ontwikkelingen spelen zich af achter hermetisch gesloten paleisdeuren en zelfs premier Mahathir Mohamad zegt zich er niet mee te willen bemoeien, maar mede daarom is aan speculaties en geruchten geen gebrek.


  Maleisië is op zoek naar een nieuwe koning nadat afgelopen zondag de Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel luidt, Muhammad V plotseling de handdoek in de ring gooide. Hij gaf geen enkele reden voor het opgeven van de troon die hij pas twee jaar bezette. Volgens de grondwet moet de Majlis Raja Raja, de raad van vorsten, uit zijn midden een opvolger kiezen. Dat staat op 24 januari te gebeuren waarna de nieuwe koning op 31 januari de eed kan afleggen. In de Majlis zitten negen vorsten, die ieder aan het hoofd staan van een deelstaat. Zij vervullen het koningschap bij toerbeurt en de volgorde waarin iedereen aan de beurt komt, staat min of meer vast. Met het terugtreden van Muhammad, die weer zijn taken als sultan van Kelantan op zich neemt, is de sultan van Pahang volgens het algemeen geaccepteerde rotatieschema aan de beurt. Maar de man is 88 en al enkele jaren ziek. Hij heeft de dagelijkse leiding van Pahang twee jaar geleden al overgedragen aan kroonprins Abdullah Shah, die sindsdien regent is. Het is om die reden niet logisch om de sultan te kiezen. In dat geval is de sultan van Johor aan de beurt. Die is in Nederland bekend als de schoonvader van Lissenaar Dennis Verbaas, die in 2017 met zijn dochter prinses Aminah trouwde. Maar nu is bij de koninklijke familie van Pahang een alternatief plan ontwikkeld, zo melden Maleisische media woensdag. Als de ziekelijke sultan Ahmad Shah, die in de jaren tachtig al eens koning is geweest, voor 24 januari aftreedt en de troon van Pahang overdraagt aan zijn zoon, dan kan die als nieuwe sultan meteen in aanmerking komen voor het koningschap. Vrijdag komt de familie daarover in geheim beraad bijeen. Kroonprins Abdullah is nu nog in Engeland, waar hij zijn kinderen aan het einde van de kerstvakantie naar school heeft gebracht. Met de bedachte constructie wordt voorkomen dat de beurt voorbijgaat aan Pahang. Dat zou anders namelijk weer zo’n veertig jaar moeten wachten. Volgens grondwetspecialisten is de handeling legitiem, mits de oude sultan ermee akkoord gaat en het allemaal snel gebeurt. De andere vorsten moeten tijdens de bijeenkomst van de Majlis dan nog wel op Abdullah Shah stemmen. Pikant is dat hij de zwager is van zijn grootste concurrent voor het koningschap, sultan Ibrahim van Johor. Die zou dan pas weer in 2024 aan de beurt komen.

  9 januari 2019 - 14:25