Placeholder

Paleis op de schop voor aantreden Naruhito

Het Japanse Keizerlijk paleis in Tokio moet nog een flinke renovatie ondergaan voordat kroonprins Naruhito er over anderhalf jaar zijn intrede neemt als nieuwe keizer van Japan.

De werkzaamheden aan het paleis zijn volgens Royalty Central nog niet klaar bij het aftreden van Akihito op 30 april 2019. Naruhito en echtgenote Masako moeten na het aantreden dus enige tijd pendelen tussen de huidige woning en de keizerlijke residentie.

Het is nog onduidelijk waar de huidige keizer Akihito en zijn echtgenote keizerin Michiko gaan wonen na de abdicatie. Veel steden in Japan hebben al woonruimte aangeboden aan het keizerlijk echtpaar om er de levensavond door te brengen. Totdat een definitieve plek is gevonden verblijft het stel in de Takanawa-residentie in Tokio. Ook dat pand moet nog opgeknapt worden voordat Akihito en zijn vrouw er kunnen gaan wonen.

De jongere broer van Naruhito en volgende in de lijn van troonsopvolging, prins Akishino, gaat op termijn in het Akasaka paleis wonen, de plaats waar nu het kroonprinselijk paar verblijft. Het Japanse kabinet ging eerder deze maand officieel akkoord met het voorstel dat keizer Akihito in 2019 troonsafstand kan doen. Die goedkeuring was slechts nog een formaliteit.