Oom keizer Akihito viert 100e verjaardag

Prins Mikasa, een oom van keizer Akihito, heeft woensdag geschiedenis geschreven. Hij is namelijk het eerste lid van de Japanse keizerlijke familie uit de geschiedenis die de leeftijd van honderd jaar heeft bereikt.

"Er verandert niets omdat ik nu honderd ben”, aldus de hoogbejaarde prins in een door het Keizerlijk Hofagentschap uitgegeven verklaring. Volgens het agentschap is zijn gezondheid na een hartoperatie in 2012 goed en doet de prins dagelijks lichamelijke oefeningen. In de verklaring dankt hij zijn vrouw prinses Yuriko (92) voor haar steun in meer dan zeventig jaar huwelijk.

Prins Mikasa, ook bekend als prins Tamahito, is de jongste broer van keizer Hirohito. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij als militair onder meer gestationeerd in het Chinese Nanjing, en ook in de jaren daarvoor diende hij als officier in het keizerlijke Japanse leger.

Prins Mikasa is vijfde in de lijn van troonopvolging, na de zoons en kleinzoon van keizer Akihito, en diens broer prins Masahito. Hij had drie zoons, die alle drie al zijn overleden. Van zijn negen kleinkinderen zijn er nog vier lid van de keizerlijke familie, allen kleindochters. Die positie verliezen ze echter bij een eventueel huwelijk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen