×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nog een troonwisseling in Maleisië

  Een revolutie voor de staat

  Nog een troonwisseling in Maleisië

  De Maleisische deelstaat Pahang krijgt dinsdag een nieuwe sultan. Dat is zaterdag bekendgemaakt in het Istana Abu Bakar paleis in Pekan. De troonswisseling maakt de weg vrij voor de nieuwkomer om eind deze maand volgens het geldende rotatieschema ook te worden geïnstalleerd als koning van Maleisië.


  De koninklijke familie van Pahang stond voor een dilemma. Na het plotselinge aftreden van de Maleisische koning Muhammad V afgelopen zondag was sultan Ahmad Shah (88) aan de beurt om koning te worden. Maar hij is al jaren ziek en heeft in de eigen staat zijn taken in 2017 al overgedragen aan kroonprins Abdullah. De beurt van Pahang dreigde daarom voorbij te zullen gaan, tenzij Ahmad Shah snel zou aftreden en plaats zou maken voor zijn zoon. Vrijdag kwam de koninklijke familie met een aantal adviseurs in Kuala Lumpur in speciaal beraad bijeen. Na afloop werden geen mededelingen gedaan. De wachtende media werden verwezen naar zaterdag, waar in het koninklijk paleis in Pekan een verklaring zou worden gegeven. Het is met droefheid dat mijn familie en ik aanvaarden dat mijn vader niet langer in staat is de taken van sultan uit te voeren”, vertelde Abdullah’s broer Abdul Rahman. Om die reden was besloten om Abdullah (59) dinsdag al te installeren als nieuwe sultan. Dat is ruim een week voordat de zogenoemde Majlis Raja Raja, de raad van negen vorsten, bijeenkomt om een nieuwe koning te kiezen. Abdullah wordt automatisch lid van die raad en kan tot Yang di-Pertuan Agong (koning) worden gekozen. Waarnemers denken dat hij zich voorafgaand aan de stille paleisrevolutie ook heeft verzekerd van de steun van de acht andere Maleisische vorsten. Zijn zwager sultan Ibrahim Iskandar van Johor, die als tweede in aanmerking kwam voor het vijfjarige koningschap, stuurde zaterdag in elk geval meteen zijn gelukwensen. In hoeverre de aftredende sultan Ahmad Shah zich van de ontwikkelingen bewust is, werd niet duidelijk. Tot het plotselinge aftreden van koning Muhammad, die nog drie jaar had te regeren, waren er in elk geval geen plannen om de bejaarde en ziekelijke sultan te doen aftreden. Ahmad Shah was sinds 1974 sultan van Pahang, en vervulde in de periode 1979-1984 ook het om de vijf jaar roulerende koningschap van Maleisië.”

  12 januari 2019 - 19:42