Placeholder

Nieuwe koning Saoedi-Arabië deelt bonussen uit

Koning Salman bin Abdul Aziz van Saoedi-Arabië heeft een week na zijn opvolging van Abdullah besloten flinke bonussen uit te delen aan regeringsmedewerkers, gepensioneerden en studenten. Dit maakte de koning donderdagavond in een toespraak op de staatstelevisie bekend.

Ondanks de sterk gedaalde olieprijzen geeft koning Salman per koninklijk besluit een bonus van twee maandsalarissen aan regeringsmedewerkers en twee maanden pensioen aan oud-medewerkers. Ook studenten en uitkeringsgerechtigden krijgen extra geld van het nieuwe staatshoofd. De koning plaatste een bericht op sociale media: "U verdient meer en wat ik ook doe het zal nooit voldoende zijn." Het totaal aan uitgaven voor onder meer bonussen en subsidies bedraagt 26,5 miljard euro, aldus Al Arabiya.

De nieuwe koning verving met een reeks andere koninklijke besluiten bovendien meerdere ministers in het kabinet, ontsloeg het hoofd van de Saoedische inlichtingendienst, stelde nieuwe religieuze leiders aan en schafte een aantal overheidsinstellingen af.
Koning Salman is de halfbroer van de onlangs overleden koning Abdullah bin Abdul Aziz. De nieuwe vorst vindt dat er hervormd moet worden, maar uiterst behoedzaam. Hij beschouwt het regime van de familie Saud als de enige de factor die het land dat vele stammen telt, bij elkaar houdt.