×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nieuw tijdperk voor Japan

  Naruhito volgt Akihito op

  Nieuw tijdperk voor Japan

  Keizer Akihito en zijn opvolger kroonprins Naruhito krijgen als eersten te horen wat de naam zal zijn van de nieuwe Japanse jaartelling. Die begint op 1 mei met het aantreden van Naruhito als nieuwe keizer.


  Akihito en Naruhito worden voor 1 april ingelicht, al weet premier Shinzo Abe nog niet precies hoe de keizer moet worden geïnformeerd. De Japanse bevolking hoort op 1 april de naam van het nieuwe tijdperk, een maand voor de ingang daarvan, nadat het kabinet zijn akkoord heeft gegeven. De Japanse jaartelling loopt parallel aan de regeringstijd van een keizer. Op dit moment is het Heisei 31. De regering heeft verschillende geleerden om advies gevraagd voor het motto of de naam van de volgende jaarrekening. De nieuwe keizer heeft daarover geen zeggenschap terwijl het wel de naam is waarmee hij postuum wordt aangeduid. Akihito is na zijn overlijden ‘keizer Heisei’. Dat Abe nog niet weet hoe hij de keizer en kroonprins op de hoogte moet stellen, terwijl een simpel WhatsApp bericht toch voldoende zou kunnen zijn, komt omdat steeds naar precedenten en traditie wordt gekeken. Ook mag de keizer niet bij staatszaken worden betrokken en de naamkeuze is een staatszaak. Als Abe het gaat vertellen, kan dat verkeerd worden uitgelegd. Dat Abe nog niet weet hoe hij de keizer en kroonprins op de hoogte moet stellen, terwijl een simpel WhatsApp bericht toch voldoende zou kunnen zijn, komt omdat steeds naar precedenten en traditie wordt gekeken. Ook mag de keizer niet bij staatszaken worden betrokken en de naamkeuze is een staatszaak. Als Abe het gaat vertellen, kan dat verkeerd worden uitgelegd. Er is in 200 jaar geen keizer afgetreden: troonopvolging was alleen aan de orde na het overlijden van een keizer en dan moest snel worden gehandeld. Een nieuwe keizer kreeg het de volgende dag vanzelf te horen. Nu is er voorbereidingstijd. Het is al uitzonderlijk dat de Japanners een maand van tevoren de naam te horen krijgen. Conservatieve leden van Abe’s partij zijn daar tegen, maar het bedrijfsleven dat bijvoorbeeld computers moet aanpassen, is er blij mee.

  3 februari 2019 - 17:25