Placeholder

Nederlandse en Amerikaanse condoleances voor Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven geuit nadat vrijdag bekend werd dat koning Abdullah van bondgenoot Saoedi-Arabië is overleden. "Als leider was hij altijd eerlijk en hij was moedig in zijn overtuigingen", prees Obama Abdullah in een verklaring

"Een van die overtuigingen was zijn standvastige en gepassioneerde geloof in het belang van een band tussen de VS en Saoedi-Arabië als een kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten", zei Obama. "De verbondenheid en de sterkte van het partnerschap tussen onze twee landen is een onderdeel van de erfenis van koning Abdullah.'' Obama sprak verder van een warme en oprechte vriendschap.

Ook de Nederlandse regering heeft de regering van Saoedi-Arabië gecondoleerd met het overlijden van koning Abdullah. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Abdullah wordt volgens islamitisch gebruik deze vrijdag al begraven. Hij wordt opgevolgd door zijn broer Salman.