Placeholder

Naruhito wil als keizer regeren als zijn vader

Kroonprins Naruhito hoopt Japan te regeren in de lijn van zijn vader keizer Akihito. De Japanse keizer doet eind april afstand van de chrysantentroon, in mei volgt Naruhito hem op

"Ik zal altijd serieus nadenken over wat ik als keizer kan doen, terwijl ik bid voor het geluk van mensen in Japan en over de hele wereld", zei de kroonprins tijdens een persconferentie voorafgaand aan zijn bezoek aan Frankrijk. Naruhito begint vrijdag aan het negendaagse bezoek, waarschijnlijk zijn laatste als kroonprins.

Naruhito zei ook dat dergelijke bezoeken van de keizerlijke familie belangrijk zijn voor internationale banden. "Ik wil graag vriendschappen stichten en onderhouden door respect te tonen voor de gevoelens van de keizer en keizerin." Tijdens zijn bezoek aan Frankrijk hoopt de kroonprins het "wederzijdse begrip en de vriendschappelijke betrekkingen" te verdiepen.

Hoewel Naruhito hamerde op het belang van de buitenlandse reizen, gaat zijn vrouw Masako niet mee. Zij kampt al jaren met depressies, het gevolg van de strenge regels aan het Japanse hof. "Ze is niet in staat om meteen meer taken op zich te nemen, inclusief het bezoeken van overzeese landen", zei de kroonprins over zijn echtgenote. Naruhito hoopt wel dat Masako, een aan Oxford en Harvard opgeleide diplomate, straks als keizerin langzaamaan meer kan gaan doen. "Haar ervaring met wonen in het buitenland en werken in diplomatie gaat zeker helpen."