Placeholder

Moeder Duitse troonpretendent Georg Friedrich overleden

Hertogin Donata von Oldenburg, moeder van de Duitse troonpretendent prins Georg Friedrich von Preussen, is zaterdag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar broer, graaf Karl zu Castell-Rüdenhausen volgens Duitse media bekend. Donata stierf na een ernstige ziekte in een ziekenhuis te Traunstein, in het zuiden van Beieren.

De hertogin kwam op 20 juni 1950 ter wereld als derde kind van prins Siegfried en prinses Irene zu Castell-Rüdenhausen. Ze trouwde in 1975 met prins Louis Ferdinand von Preussen, beoogd troonpretendent van het Duitse keizerlijk huis. Het paar kreeg twee kinderen, prins Georg Friedrich en prinses Cornelie-Cécile. Louis Ferdinand stierf echter in 1977, nog voor de geboorte van zijn dochter, tijdens een militaire oefening van het West-Duitse leger waarin hij diende. Toen zijn vader, ook Louis Ferdinand geheten, in 1994 stierf was het dan ook de jonge Georg Friedrich die de aanspraken op de Duitse troon overnam.

Inmiddels was Donata al hertrouwd met hertog Friedrich August von Oldenburg. In 2013 werd ze voor het eerst oma, toen prins Georg Friedrich en zijn echtgenote prinses Sophie een tweeling kregen, de prinsjes Carl Friedrich en Louis Ferdinand. In april van dit jaar volgde kleindochter Emma Marie.

Hertogin Donata zette zich, zo meldt onder meer de krant Main Post, tijdens haar leven jarenlang in voor kinderen in Roemenië. Met benefietconcerten en lezingen zamelde ze hiervoor geld in.