Placeholder

Massaal afscheid van koning Mihai

Duizenden Roemenen scandeerden 'Regele Mihai, Regele Mihai' en applaudisseerden toen de kist met het stoffelijk overschot van koning Mihai zaterdagmorgen op de affuit werd geplaatst voor vervoer van het Koninklijk Paleis in Boekarest naar de Roemeens-orthodoxe Patriarchale Kathedraal.

Het laatste afscheid bij het paleis, waar een korte door patriarch Daniel geleide plechtigheid werd gehouden, was niet alleen een eerbetoon maar ook een demonstratie toen een deel van het publiek 'monarchie! monarchie' begon te roepen. President Klaus Iohannis, die deelnam aan het afscheid van de door hem zweer gewaardeerde koning, reageerde niet.

Tienduizenden Roemenen waren al vroeg op de been voor de uitvaart van de op 5 december overleden koning Mihai. De kist, die tijdens de 2,5 kilometer lange tocht van het paleis naar de kathedraal te voet werd gevolgd door de koninklijke familie, werd bedolven onder de bloemen en begroet met applaus en meer spreekkoren.

Applaus was er ook voor de buitenlandse koninklijke gasten die bij het paleis aanwezig waren, onder wie het Zweedse koningspaar, prins Charles en koning Juan Carlos en koningin Sofia. Nederland werd vertegenwoordigd door de ambassadeur in Roemenië.