×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Masako na twaalf jaar weer bij staatsbanket

  Japanse kroonprinses maakt uitzondering voor Willem-Alexander en Máxima

  Masako na twaalf jaar weer bij staatsbanket

  De aanwezigheid van kroonprinses Masako bij het staatsbanket voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagavond in het Keizerlijk Paleis in Tokio, is groot nieuws in Japan. Masako komt al twaalf jaar maar weinig in het openbaar en sinds het staatsbezoek van de Mexicaanse president Vincente Fox in 2003 heeft de kroonprinses geen diners meer bijgewoond.


  Masako laat zich ook zien bij de officiële begroeting van het Nederlandse koningspaar eerder op de dag en wordt ook verwacht bij de privélunch die keizer en keizerin donderdag aanbieden aan hun Nederlandse gasten. Een privéontmoeting om te ontsnappen aan de strakke regels van het duizend jaar oude hofprotocol, dat precies bepaalt wie wat mag doen en wanneer.

  De Bulgaarse premier en (ex)koning Simeon had bij een bezoek aan Japan een aantal jaren terug ook te maken met die complexe regels. Als premier kwam hij in het paleis door de voordeur binnen voor een streng geregisseerde audiëntie bij de keizer, waarna hij om het gebouw werd gereden om als vriend van Akihito in alle vrijheid te worden ontvangen.

  Prinses Nobuko

  Of Masako vrijdag ook bij de contraprestatie aanwezig is – een concert dat het koningspaar aanbiedt aan de keizer en keizerin – is nog niet bekendgemaakt. Volgens de Keizerlijke Hofhouding is er woensdag nog een bijzondere aanwezige bij het staatsbanket: prinses Nobuko, weduwe van prins Tomohito, die wegens slechte gezondheid ook al 5 jaar niet meer bij een staatsbanket is verschenen.

  Japanse media schrijven de verschijning van kroonprinses Masako bij het Nederlandse staatsbanket toe aan de bijzondere banden met de Oranjes. In 2006 en 2012 was Masako te gast in Nederland. Bezoeken waaraan magische krachten worden toegekend nadat kroonprins Naruhito tijdens een persontmoeting vertelde dat de visites zijn vrouw erg veel goed hadden gedaan.

  28 oktober 2014 - 11:02