Placeholder

Masako na twaalf jaar weer bij staatsbanket

De aanwezigheid van kroonprinses Masako bij het staatsbanket voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagavond in het Keizerlijk Paleis in Tokio, is groot nieuws in Japan. Masako komt al twaalf jaar maar weinig in het openbaar en sinds het staatsbezoek van de Mexicaanse president Vincente Fox in 2003 heeft de kroonprinses geen diners meer bijgewoond.

Masako laat zich ook zien bij de officiële begroeting van het Nederlandse koningspaar eerder op de dag en wordt ook verwacht bij de privélunch die keizer en keizerin donderdag aanbieden aan hun Nederlandse gasten. Een privéontmoeting om te ontsnappen aan de strakke regels van het duizend jaar oude hofprotocol, dat precies bepaalt wie wat mag doen en wanneer.

De Bulgaarse premier en (ex)koning Simeon had bij een bezoek aan Japan een aantal jaren terug ook te maken met die complexe regels. Als premier kwam hij in het paleis door de voordeur binnen voor een streng geregisseerde audiëntie bij de keizer, waarna hij om het gebouw werd gereden om als vriend van Akihito in alle vrijheid te worden ontvangen.

Prinses Nobuko

Of Masako vrijdag ook bij de contraprestatie aanwezig is – een concert dat het koningspaar aanbiedt aan de keizer en keizerin – is nog niet bekendgemaakt. Volgens de Keizerlijke Hofhouding is er woensdag nog een bijzondere aanwezige bij het staatsbanket: prinses Nobuko, weduwe van prins Tomohito, die wegens slechte gezondheid ook al 5 jaar niet meer bij een staatsbanket is verschenen.

Japanse media schrijven de verschijning van kroonprinses Masako bij het Nederlandse staatsbanket toe aan de bijzondere banden met de Oranjes. In 2006 en 2012 was Masako te gast in Nederland. Bezoeken waaraan magische krachten worden toegekend nadat kroonprins Naruhito tijdens een persontmoeting vertelde dat de visites zijn vrouw erg veel goed hadden gedaan.