Placeholder

Margareta van Roemenië roept op tot eenheid

Roemenen moeten gezamenlijk de schouders zetten onder de opbouw van een betere samenleving. Dat is de boodschap die Margareta, sinds het overlijden van haar vader koning Mihai aangeduid als 'bewaarder van de kroon', maandag uitdroeg in een open brief aan de bevolking. Aanleiding waren de gewelddadig verlopen demonstraties van de afgelopen dagen tegen de Roemeense regering.

Het waren met name de voor werk naar het buitenland uitgeweken Roemenen die hun zomervakantie in eigen land benutten om in Boekarest en andere steden met tienduizenden de straat op te gaan om te protesteren tegen corruptie en verwatering van de wettelijke maatregelen daartegen. Zo heeft de regering onlangs de baas van het anticorruptiebureau aan de kant gezet omdat ze haar werk te goed deed.

"Roemenen die ver van huis wonen voelen een schuld ten aanzien van het vaderland. Ze missen Roemenië en willen waardig bijdragen aan de welvaart. Het is onze plicht om hen met respect te ontvangen en aan te moedigen om hun goede wil te richten in constructieve richtingen", aldus Margareta. Ze veroordeelde het geweld, dat de reputatie van Roemenië in het buitenland heeft geschaad en ook de nationale eenheid heeft aangetast.

Een eenheid die de Roemenen in haar ogen juist zo fraai tentoonspreiden bij de uitvaart van haar vader koning Mihai afgelopen december. "Toen zag een verbaasde wereld hoe honderdduizenden de Europese toekomst van Roemenië uitdroegen: energiek, verantwoordelijk en verenigd." Het is tijd voor dialoog, aldus Margareta, ook met de diaspora: er wonen zo'n vijf miljoen Roemenen in het buitenland. "Alleen dan kunnen we een betere toekomst opbouwen voor onze families en weer respect krijgen voor onze natie."