×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Mabel schreef Friso’s testament

  Nadat prins 'wilsonbekwaam' was verklaard

  Mabel schreef Friso’s testament

  Prinses Mabel heeft enkele maanden voor het overlijden van prins Friso enkele moeilijke stappen moeten zetten. Op 2 april 2013 liet ze haar echtgenoot, die al sinds februari 2012 in coma lag, door een Engelse rechtbank 'wilsonbekwaam' verklaren.


  Dat deed ze door een beroep te doen op de Mental Capacity Act, uit 2005. Daarmee kunnen mensen die niet meer in staat zijn zelf beslissingen te nemen, een voogd krijgen die namens hen kunnen handelen. Drie dagen later maakte ze in het bijzijn twee advocaten Friso’s testament op. Dat deed ze, zoals gebruikelijk, in de ik-persoon, dus alsof het Friso zelf was die het testament had opgesteld. Daarin maakt hij Mabel en hun dochters de begunstigden van het testament. Alles wat hij nalaat wordt ondergebracht in een fonds. De prinses wordt als executeur aangewezen en mag tot haar dochters de achttiende verjaardag hebben bereikt vrijelijk over de erfenis beschikken. Daarna krijgen Luana en Zaria medezeggenschap. Mochten Friso’s dochters zonder nakomelingen blijven, dan gaat datgene wat in het fonds overblijft in gelijke porties naar de broers van Friso en de zussen van prinses Mabel, of hun nageslacht.

  Het testament gold alleen voor de bezittingen van de prins in Engeland en Wales. Dankzij het document kon de overdracht van bijvoorbeeld de woning waar Friso met zijn gezin woonde, in de Londense wijk Hammersmith, gemakkelijk plaatsvinden. Maar niet alles wat de prins naliet, viel onder het Britse testament.

  7 november 2019 - 23:28